Wednesday, April 12, 2006

verKoopwinkel op Emerce.nl

'Vader' MaxFoodmarket terug met tweedehandshandel
12 april 2006 - Door Erwin Boogert
Vlag verKoopwinkel Amsterdam, gevestigd in Zaandam


De voormalig directeur van internetsupermarkt MaxFoodmarket opent een fysieke winkel waar particulieren luxe tweedehands goederen te koop aanbieden op Marktplaats.nl. Verkoopwinkel.nl draagt samen met één ander fysieke winkel het nog te lanceren Marktplaats.nl Handelspost-logo, een off line initiatief van de eBay-dochter.

Twaalfhonderd vierkante meter vloeroppervlak neemt Dick Groot volgende week officieel in bedrijf met verKoopwinkel regio Amsterdam op de meubelboulevard in Zaandam. De oprichter van internetsupermarkt MaxFoodmarket, wat eind 2002 bankroet ging, waagt zich aan een in Nederland betrekkelijk nieuw verschijnsel: de 'consignment'-winkel. Dat is een type winkel waar particulieren hun tweedehands artikelen te koop aan kunnen bieden. Het winkelpersoneel fotografeert en beschrijft de artikelen en plaats ze op Marktplaats.nl-achtige handelssites. Als het tot een verkoop komt, ontvangt de winkel een commissievergoeding.

Afgelopen zaterdag opende verKoopwinkel Amsterdam de deuren reeds voor verkopers. In een halve week tijd verkochten ondernemers Dick Groot en Ansgar-John Brenninkmeijer ruim 100 artikelen. Momenteel staan er ruim 200 artikelen te koop via Marktplaats.nl. Want dat is de enige handelssite die Verkoopwinkel gebruikt om haar artikelen te slijten. Directeur Dick Groot: "De nadruk ligt noch op online, noch op off line maar op beide verkoopkanalen." Immers, bezoekers van het fysieke winkelpand kunnen er behalve verkopen ook kopen.

Ieder nieuw aangebracht artikel wordt opgenomen in een database. De handelswaar wordt vervolgens automatisch op Marktplaats.nl te koop aangeboden. De database is gekoppeld aan het kassasysteem. Zodra een artikel wordt verkocht en de betaling is ontvangen, gaat er een elektronisch seintje naar Marktplaats.nl dat de advertentie off line gehaald moet worden.

19 procent en 19 cent

Van iedere succesvolle transactie ontvangt de verkopende partij 81 procent van de verkoopwaarde. Verkoopwinkel.nl ontvangt een commissievergoeding van 19 procent. Groot: "En we rekenen staangeld. Iedere dag dat een artikel in onze winkel staat betaalt de verkoper 19 cent. Dat zorgt er volgens ons voor dat de verkopende partij een marktconforme prijs vraagt, wat op zich weer een goede verkoopkans oplevert."

Uit advertenties op Marktplaats.nl blijkt bovendien dat hoe langer een advertentie online staat hoe groter de verkoopkans wordt. Als het artikel namelijk na 30 dagen niet verkocht is, gaat de verkoopprijs met 25 procent omlaag. Dat proces herhaalt zich als er nog eens 30 dagen verlopen.

Dick Groot denkt dat zijn nieuwe onderneming financieel kansrijk is. "Dat vermoeden zie ik bevestigd als ik zie hoe het de afgelopen dagen is gegaan." Verwachtingscijfers spreekt hij niet uit.

Verkoopwinkel Amsterdam is volgens Groot een onafhankelijke onderneming, mede gefinancierd door enkele externe investeerders. Namen wil hij niet noemen. Plannen om buiten Zaandam een volgende winkel te openen zijn er niet.

Marktplaats off line met Handelsposten

Verkoopwinkel.nl is een van de twee Marktplaats.nl Handelsposten in Nederland. Handelsposten zijn volgens Marktplaats-directeur Oscar Diele een nieuw initiatief van zijn bedrijf. "Fysieke winkels die aan particulieren, dus niet aan bedrijven, verkopen via onze site en zich met een KvK-nummer en bankafschrift hebben geïdentificeerd kunnen het logo aanvragen. Op onze site krijgen zij een groen vinkje achter hun gebruikersnaam."

De tweede Marktplaats Handelspost is WePayou uit Alphen aan de Rijn. Dit bedrijf echter verkoopt zijn handelswaar ook op eBay.nl en Speurders.nl. Groot: "Wij werken alleen op Marktplaats.nl omdat het het beste medium voor ons is. De commerciële mogelijkheden zijn er het best en ze hebben dagelijks 2,9 miljoen bezoeken."

www.verKoopwinkel.nl Amsterdam: Kijken op Internet, verKopen in de winkel

No comments: