Sunday, October 22, 2006

Overschotten teisteren weggeefwinkels


Overschotten teisteren weggeefwinkels
From Talk2000.nl

Het is bizar maar waar, waar aan de ene kant de armoede groeit en er aan de andere kant weggeefwinkels en voedselbanken als paddestoelen uit de grond schieten hebben weggeefwinkels te kampen met grote overschotten! De weggeefwinkel van Emmen heeft recentelijk zelfs een inamestop van een maand afgekondigd. Zij willen deze tijd gebruiken om ruimte te maken, de sorteerruimte te reorganiseren en voor een herindeling van de winkel.

Ook in Amersfoort zijn mensen bezig de winkel op te knappen: in Amersfoort is de winkel 2 weken gesloten zowel voor brengers als voor halers, om ff te kunnen klussen zonder dat het meteen weer razenddruk is in de winkel en rustig overschotten af te kunnen voeren. Ook hier komt structureel veel meer binnen dan eruit gaat en dat terwijl er best contacten zijn met allerlei andere organisaties die de weggeef verlossen van een deel van haar overschotten. Een beginnend glasgraveerbedrijf dat wel onbedrukte glazen kan gebruiken. De daklozeninloop die leesboeken overneemt. Een organisatie die kleding naar Roemenie brengt en zeer verbaasd/tevreden is over de kwaliteit van de spullen die ze van de weggeef krijgen, en ook de net iets minder mooie kleding nog wel wil voor de poetslappenfabriek. Een mevrouw die af en toe komt om gebruikte brillen op te halen zodat de glazen hergebruikt kunnen worden, waardoor een opticien goedkoper een bril kan leveren aan een arme landgenoot. En dan is er ook nog een organisatie die kleding naar kindertehuizen en zigeunerkampen in Hongarije brengt.

Maar het probleem is dat al die organisaties ook overvoerd raken waardoor de Roemeniestichting bijvoorbeeld geen spullen wil komen halen, en de Hongarijeclub enkel nog kinderkleding wil omdat ze simpelweg meer kleding binnenkrijgen dan ze ooit kunnen vervoeren... Eerder hoorde ik ook nog van een voormalig vrijwilliger van de Leidse weggeefwinkel dat de belangrijkste reden van de sluiting van de weggeefwinkel in Hoenderloo zelfs is geweest dat er teveel brengers en te weinig halers waren....

Iemand ideeen voor oplossingen?verKoopwinkel Amsterdam: Kijken op Internet, verKopen in de winkel