Monday, March 19, 2007

Brennels -> 'Au' hoort bij pionieren

Bron: De Stentor door Dik van Herwaarden

Een eigen winkel op internet moet straks de verkoop van de exclusieve brandnetelkleding van Brennels een flinke impuls geven.
En de webshop - bezoeker attenderen op het Brennels - belevingscentrum bij Kraggenburg.
(Opmerking: Een interessante mogelijk webshop partner is Zazzle.com. Je kunt daar je eigen dessins op kleding zetten of kiezen uit dessins die zelfstandig ontwerpers op de site hebben gezet. In de VS werkt Zazzle onder andere samen met vernieuwend kledingproducent American Apparel.)

Zowel winkel als de ontwikkeling van brandnetelvelden en de kledinggrondstof verkeren nog, zoals Brennels - directeur Bob Crébas het noemt, 'in de pioniersfase'. "En dat betekent dat je veel ellende over je heen krijgt'', aldus Crébas,... Voorbeelden: de leverancier in Duitsland leverde niet de brandnetels zoals was afgesproken; de partner in Litouwen ging failliet. En de Brennels - winkel in Arnhem heeft enige aanloopproblemen. Niet zozeer door het product, meer door de locatie. Crébas: "Het brandnetelverhaal van Brennels is prikkelend, maar daarmee heb je nog geen kleding verkocht.'' Het is ook worstelen tussen het milieuvriendelijke imago van de brandnetelteelt - al is die niet biologisch en is onkruid bestrijden noodzakelijk - en de kledingwinkel, die een niet al te sterke eko - uitstraling mag hebben. Want de Brennelskleding is voor de modebewuste vrouw en man. Eko - mensen zijn in het algemeen weer niet zo modebewust. Ook achter de 'bijproducten' zit een filosofie. Hergebruik, maar met allure. Zoals de tassen van Zwitserse legerkleding of van oude banken uit Duitse treinen. In de Noordoostpolder blijft het bij de huidige honderd hectare brandnetels. De grote productie moet komen uit landen als Litouwen en Tsjechië. Een lastig punt is het scheiden van het hout van de brandnetelvezel. Om die laatste gaat het. Het hout, tachtig procent van de plant, is afval. Proeven op d