Wednesday, October 26, 2022

25 gouden regels voor beleggen. Peter Lynch - "Beating the Street" 1994

Regel 1: Beleggen is leuk en integrerend, maar ook gevaarlijk als je er geen werk instopt.


Regel 2: Jouw voorsprong als belegger is niet iets wat je krijg van Wall Street experten. Het is iets dat je al hebt. Je kan experts overtreffen door jouw specifieke kijk te gebruiken om te beleggen in bedrijven waarvan jij al een dieper begrip van hebt.

 

Regel 3: Over de afgelopen 3 decennia word de aandelenmarkt gedomineerd door een kudde van professionele beleggers. In tegenstelling tot algemeen geloof, maakt dit het makkelijker voor amateur beleggers. Versla de markt door de kudde te negeren.

 

Regel 4: Achter ieder aandeel zit een bedrijf. Onderzoek wat zij doen.

 

Regel 5: Vaak, is er geen correlatie tussen het succes van de activiteiten van een bedrijf en het succes van zijn aandelen over een paar maanden of zelfs een paar jaar. Op de lange termijn is er een 100% correlatie tussen het succes van het bedrijf en het succes van zijn aandelen. Deze ongelijkheid is de sleutel tot geld verdienen; het loont om geduld te hebben en succesvolle bedrijven te bezitten.

 

Regel 6: Het is belangrijk om te weten wat je in bezit hebt en waarom.
“Dit pareltje gaat naar de maan” is geen valide reden.

 

Regel 7: Gewaagde pogingen missen vaak de roos.

 

Regel 8: Aandelen bezitten is als het hebben van kinderen - Raak niet meer verwikkeld dan je aan kan. De deeltijd stock-picker heeft waarschijnlijk genoeg tijd voor 8 á 12 aandelen.
Vaak hebben zij niet meer dan 5 bedrijven in hun portfolio tegelijkertijd.

 

Regel 9: Als je geen aantrekkelijke aandelen kan vinden, stort je geld dan op de bank tot dat je wel iets ontdekt.

 

Regel 10: Beleg nooit in een bedrijf zonder een begrip van hun financiën. De grootste verliezen in aandelen komt van bedrijven met een slechte balans pagina. Onderzoek altijd de balans van het bedrijf voordat je eigen geld er mee riskeert.

 

Regel 11: Vermijd hippe aandelen in hippe industrieën. Goede bedrijven in koude, non-growth industrie zijn consistente grote winnaars.

 

Regel 12: Wanneer je in kleinere bedrijven belegd is het wijs om te wachten tot dat zij winstgevend zijn voordat je belegt.

 

Regel 13: Wanneer je overweegt om te investeren in een zwakke industrie, koop dan de bedrijven met “blijf-kracht”. Wacht ook tot er een teken komt van heropwekking. Koets zwepen en radio buizen waren zwakke industrieën en zijn nooit terug gekomen.

 

Regel 14: Als je €1000 in een aandeel belegt, kun je alleen €1000 verliezen, maar als je geduld hebt, kun je in de loop van de tijd €10.000 of zelfs €50.000 winnen. De gemiddelde persoon kan zich concentreren op een paar goede bedrijven, terwijl de fondsbeheerder gedwongen wordt te diversifiëren. Door te veel aandelen te bezitten, verlies je dit concentratievoordeel. Er zijn maar een handvol grote winnaars nodig om een ​​leven lang investeren de moeite waard te maken.

 

Regel 15: In iedere industrie en in iedere regio van het land kan de observerende amateur geweldige groei bedrijven vinden lang voordat de professionals deze gevonden hebben.

 

Regel 16: Een beursdaling is net zo routine als een sneeuwstorm in januari in Colorado. Als je voorbereid bent, kan het je geen kwaad doen. Een daling is dan een geweldige kans om de koopjes op te pikken die zijn achtergelaten door beleggers die in paniek de storm ontvluchten.

 

Regel 17: Iedereen heeft de denkkracht om geld te verdienen in aandelen. Niet iedereen heeft de maag. Als u vatbaar bent om alles in paniek te verkopen, moet u aandelen en beleggingsfondsen helemaal vermijden.

 

Regel 18: Er is altijd iets om je zorgen over te maken. Vermijd weekend denken en negeer de laatste sombere voorspellingen van de nieuwslezers. Verkoop een aandeel omdat de fundamenten van het bedrijf verslechteren, niet omdat de hemel valt.

 

Regel 19: Niemand kan de rentetarieven, de toekomstige richting van de economie of de aandelenmarkt voorspellen. Negeer al dergelijke voorspellingen en concentreer je op wat er werkelijk gebeurt met de bedrijven waarin je hebt geïnvesteerd.

 

Regel 20: Als je 10 bedrijven bestudeert zul je er 1 vinden met een beter verhaal dan verwacht.
Als je dit doet bij 50 aandelen, zul je er 5 vinden. Er zijn altijd aangename verassingen te vinden op de aandelenmarkt - bedrijven waarvan de prestaties op Wall Street over het hoofd gezien worden.

 

Regel 21: Als je geen bedrijven bestudeert, heb je hetzelfde succes met het kopen van aandelen als in een pokerspel als je inzet zonder naar je kaarten te kijken.

 

Regel 22: Tijd staat aan jou kant wanneer je aandelen bezit van superieure bedrijven. Je kunt het je veroorloven geduld te hebben - zelfs als je Wal-Mart in de eerste vijf jaar hebt gemist, is het nog steeds een geweldig aandeel om in de komende vijf jaar te bezitten. De tijd is tegen je als je opties bezit.

 

Regel 23: Wanneer je de maag voor aandelen hebt, maar niet de tijd of de toewijding voor het huiswerk, beleg dan in equity mutual funds. Het is dan een goed idee om te diversifiëren.
Het is wijs om een aantal verschillende soorten fondsen te hebben, met managers die verschillende stijlen van beleggen volgen: Groei, Waarde, Kleine bedrijven en Grote bedrijven.
Investeren in 6 fondsen met de zelfde stijl is niet diversifiëren.

 

Regel 24: Onder de belangrijkste aandelenmarkten van de wereld staat de Amerikaanse markt op de 8e plaats in totaalrendement in het afgelopen decennium. Je kunt profiteren van de sneller groeiende economieën door een deel van je vermogen te beleggen in een buitenlands fonds met een goede reputatie.

 

Regel 25: Op de lange termijn zal een portfolio met goed gekozen aandelen en/of aandelenfondsen altijd beter presteren dan een portfolio met obligaties of een geld-markt-rekening. Op de lange termijn zal een portfolio met slecht gekozen aandelen niet beter presteren dan het geld dat onder de matras ligt.

No comments: