Tuesday, August 29, 2023

"Brenninkmeijer verslaat markt met gezegend fonds"

ASSET ALLOCATIE · BELEGGINGSNIEUWS 

 Max Severijns - 28 augustus 2023

Bron: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/brenninkmeijer-verslaat-markt-met-gezegend-fonds







Ansgar John Brenninkmeijer, de vijfde generatie telg van de C&A-familie, las een populair beleggersboek, richtte zonder enige ervaring een fonds op, liet het zegenen door een beleggende priester en verslaat sindsdien ‘vrijwel alle indices’.

De zoekopdracht naar Ansgar John Brenninkmeijer leidt tot opvallende resultaten. Op jonge leeftijd werd hij behandeld in een psychiatrische instelling. Tweemaal werd hij opgepakt omdat hij zich verzette tegen de coronamaatregelen, en hij zat kort in een politiecel.

Brenninkmeijer blijft er kalm onder. Volgens hem rijmt de berichtgeving in de media, waarin hij wordt getypeerd als “recalcitrant” en “extravert”, niet met zijn daadwerkelijke karakter. In een interview met Investment Oficer deelt hij: ‘Ik forceer mezelf soms om extravert te zijn, maar eigenlijk ben ik een introvert persoon die van lezen houdt. Ik ben gewoon een belegger.’

ValueMachinesFund

Nog volledig onbekend met de financiële industrie las Brenninkmeijer in 2012 het boek De Intelligente Belegger van Benjamin Graham, en besloot hij een ondanks zijn gebrek aan ervaring zelf een beleggingsfonds te starten dat de principes van Graham volgt.

Na in zijn netwerk te hebben rondgevraagd wie verstand had van Graham’s methode, kwam hij terecht bij zijn huidige compagnons Hendrik Oude Nijhuis en Björn Kijl. Samen richtten ze in juni 2018 het ValueMachinesFund op, dat sindsdien vanuit een zolderkamer in het Overijsselse dorp Losser wordt beheerd.

Om kosten te besparen werd besloten om buiten het toezicht van de AFM te beleggen, maar inmiddels wordt de aanvraag voor een vergunning voorbereid.
Een gezegend fonds

Brenninkmeijer zegt dat hij het fonds met goedkeuring van zijn compagnons heeft laten zegenen door een bevriende priester met beleggingservaring. Dat gebeurde vroeger ook bij de opening van een nieuwe C&A-winkel, legt hij uit. ‘Sindsdien leiden we een gezegend bestaan’, zegt de fondsbeheerder.

Het legde hem naar eigen zeggen geen windeieren. Het fonds met 50 miljoen euro onder beheer heeft een gemiddeld netto rendement van 13,3 procent per jaar sinds de oprichting. Aanvankelijk bedroeg de participatieprijs 100 euro, inmiddels is dat 191 euro, de hoogste stand ooit.

Volgens Brenninkmeijer ligt de geschatte intrinsieke waarde van de individuele participaties op 327 euro. ‘Dat is een “margin of safety” oftewel “korting” van 42 procent’, zegt hij, Graham citerend.

De meer dan 150 participanten in het fonds zijn veelal ondernemers, relatief vaak actief in de agrarische sector, zegt Brenninkmeijer. ‘Boeren en tuinders hebben doorgaans geen behoefte aan ingewikkelde modellen, maar aan een helder verhaal.’
Tot Sint Juttemis bijkopen

In lijn met de methode van Benjamin Graham en zijn student Warren Buffett speuren Brenninkmeijer en zijn collega’s wereldwijd naar bedrijven met structurele winstgroei, schaalvoordelen en een relatief hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal. De strategie draait om het reageren op marktbewegingen in plaats van het voorspellen ervan.


‘Als koersen stijgen, nemen we winst; als ze dalen, kopen we bij. Bij een gestage koersdaling blijven we in principe tot Sint Juttemis bijkopen’, legt hij uit.

Veel ingewikkelder wordt de strategie niet. Zolang de bedrijven systematisch winstgevend zijn en de koers beneden de ‘geschatte bedrijfseconomische’ waarde ligt, zijn ze aantrekkelijk voor Brenninkmeijer. Een uitzondering maakt hij voor China en banken.

‘We willen niet meer dan 20 procent van het fonds in China beleggen omdat er een risico bestaat dat de overheid bedrijven op een gegeven moment zal nationaliseren. Van banken begrijpen we eigenlijk niet zoveel, dus volgen we Warren Buffett’s advies op: beleg niet in bedrijven waar je niets van snapt’, aldus Brenninkmeijer.

Het fonds telt tussen de 15 en 50 aandelen. De grootste positie in de portefeuille is momenteel het Amerikaanse bedrijf Elevance Health. ‘De winst van Amerikaanse bedrijven in de gezondheidszorg stroomt naar ‘kapitalisten’ in onder andere Nederland’, wil Brenninkmeijer er meteen bij gezegd hebben. ‘Dat is ontzettend oneerlijk, maar we profiteren daar enorm van.’
Zo manisch als de markt

‘Het is bekend dat ik manisch depressief ben’, zegt Brenninkmeijer terloops. Gevraagd naar de consequenties daarvan voor het beleggingsbeleid van het fonds, zegt hij nuchter: ‘ik ben zelf wat te impulsief om zelf de beleggingsbeslissingen te nemen, dat doen mijn compagnons.’

‘Omdat ik bipolair ben moet ik mezelf constant de vraag stellen: ben ik nou gek, of is de wereld gek?’, legt Brenninkmeijer uit. ‘De grillen waaraan mijn eigen karakter onderhevig is, herken ik terug in de kapitaalmarkt. Ik weet goed om te gaan met de euforische beursstemming op de ene dag, en de kelderende koersen op de andere dag.’

No comments: