Monday, September 18, 2006

Emerce eDay conferentie verKoopwinkel, MarktplaatsMOLBLOG.nl schreef:
Api’s, nieuwe internetbusinessmodellen. In een sessie met de jonge Martijn Jansen(hoofd internetmarketing eBay en Marktplaats), Dick Groot (Verkoopwinkel en voorheen MaxFoodmarket) en Erwin Nikkels (Globeassistant, een bedrijf dat ondernemers helpt Google Earth in te zetten voor hun marketing- en verkoopactiviteiten) poogde moderator Jake Blok (ondernemer en in te huren spreker) het publiek uit te leggen wat een API is en hoe je het succesvol in kunt zetten in je onderneming. Hieronder een kort verslag.

Application Programming Interfaces (API’s) zijn zogenaamde software-standaardkoppelingen waardoor het mogelijk wordt voor bedrijven om zich aan te koppelen aan bijvoorbeeld een verkoopplatform als Amazon of eBay. Een goedkope en makkelijke manier om je eigen toko te koppelen aan enorme platforms, waardoor je opeens de beschikking krijgt over een wereldpubliek, en het platform zijn consumenten een groter en gevarieerder aanbod kan bieden. Dit soort mash-ups bieden nieuwe businessmodellen en nieuwe kansen om geld te verdienen, voor start-ups maar ook voor ‘old-school'- bedrijven, uitgevers bijvoorbeeld. Een nieuwe geldstroom ernaast.
....
Verkoopwinkel is in feite een tussenpersoon op Marktplaats. Consumenten die liever niet willen dat wildvreemde mensen bij hen over de vloer komen om naar een bankstel of antieke klok te kijken, geven de rompslomp over aan Verkoopwinkel. Deze regelt de verkoop en de afhandeling. Verkoopwinkel staat met een echt filiaal op een meubelboulevard ergens in het land, zodat kopers daar langs kunnen om de spullen op te halen.

Eigenlijk tornt dit businessmodel aan de hele basisfilosofie van platforms als Marktplaats en eBay, namelijk dat consumenten direct in contact met elkaar kunnen komen zonder dat daar een winkel tussen zit. Maar de Groot ziet dat natuurlijk anders: ‘Er is juist een grote behoefte, niet iedereen wil door mensen gebeld worden en vreemden over de vloer, al dat gedoe. Ze willen dat iemand dat overneemt. We zijn nu een half jaar bezig en kunnen er nu al van leven. Alle doelstellingen liggen op schema, onze liquiditeitsdoelstelling voor dit jaar is allang gehaald.’


verKoopwinkel Amsterdam: Kijken op Internet, verKopen in de winkel