Friday, October 29, 2021

Samenvatting Masterclass op basis van bestseller "Leer Beleggen als Warren Buffett"

Leer beleggen als Warren Buffett: in theorie & praktijk"

Masterclass van Hendrik Oude Nijhuis in een "nutshell"        

"Voor het opbouwen van vermogen, bijvoorbeeld voor uw pensioen, bent u steeds meer op uzelf aangewezen. En voor een aantrekkelijke rente hoeft u bij uw bank niet meer te komen. Aandelen schommelen voortdurend maar is beleggen in aandelen wellicht toch niet interessant?

Warren Buffett verdiende toen hij jong was geld met krantenwijken. Ook was hij op jonge leeftijd al als ondernemer actief. Hij maakte een transitie van werken voor geld, naar geld dat hem voor hem werkte: met het geld dat hij met de krantenwijken verdiende kocht Buffett een flipperkast en verhuurde die. Met de opbrengsten daarvan kocht hij een tweede, en vervolgens kocht hij er nog twee bij. Door opbrengsten te blijven herinvesteren kon hij profiteren van een extreem krachtig wiskundig principe: compounding oftewel exponentiële groei.

Buffett’s filosofie is gestoeld op de beginselen van het “waarde beleggen”, die hij leerde van Benjamin Graham. De bedrijfseconomische oftewel de intrinsieke waarde van een bedrijf - hoewel lastig precies te bepalen - ontwikkelt zich meestal heel stabiel. De beurskoers daarentegen ontwikkelt zich allerminst stabiel en ligt soms ver boven de intrinsieke waarde, en soms ver daaronder.

Wanneer de koers van een bedrijf duidelijk onder de intrinsieke waarde van datzelfde bedrijf noteert is sprake van korting oftewel een veiligheidsmarge. Dat is een aantrekkelijk moment om aandelen te kopen.   

Waar Buffett (en wij) zich bij voorkeur op richten zijn zogeheten “compounders”. Dat zijn bedrijven met een heel sterke competitieve positie, mogelijkheden om een substantieel deel van de winst te herinvesteren en met een aandeelhoudersvriendelijk management.
Op lange termijn is de kans klein dat een aandeel veel beter presteert dan het rendement op het geïnvesteerde kapitaal van het onderliggende bedrijf zelf. Als een bedrijf zelf 6% op kapitaal verdient gedurende een periode van 40 jaar dan zal het beleggingsrendement eveneens rond de 6% uitkomen, zelfs wanneer u het aandeel aanvankelijk tegen een lage prijs kocht.
Omgekeerd, als een bedrijf 18% verdient op het geïnvesteerde kapitaal over een periode van zeg 20 of 30 jaar, dan krijg je als belegger vrijwel onvermijdelijk een aantrekkelijk resultaat, zelfs wanneer er aanvankelijk een stevige prijs voor zo’n aandeel moet worden betaald…"

No comments: