Monday, November 20, 2006

Bijzonder GOED, hoofd- en handwerk


Een stukje uit Iedere Dag Vrij door Bob Crebas, oprichter van Goedzooi, later samen met andere bedrijven, Het GOED.
"Het is gebruikelijk dat stafmedewerkers fysiek meehelpen bij het opzetten van een nieuwe winkel. Ze helpen sjouwen en de muren verven. Zo krijgen ze een beeld van wat er in een bedrijf speelt. Bovendien verkleint het de afstand tussen de werkvloer en de "top" van een onderneming. De luxetripjes die veel grote bedrijven organiseren om teamgeest te bevorderen, kunnen ze beter in eigen huis houden. Kost minder en levert meer op.
Ik doe meestal de winkelinrichting en ben vaak op de vloer te vinden. Sommige stafmedewerkers en bedrijfsleiders blijven het vreemd vinden dat ze mij weken achter elkaar zien sjouwen, timmeren en schilderen, terwijl het "op het kantoor" lijkt te moeten gebeuren. Natuurlijk, op kantoor gebeuren noodzakelijke dingen, maar het belangrijkste bij een nieuwe loot aan de stam vind ik toch de bedrijfscultuur: samen maken we er wat van, zonder rangen en standen, zonder aanzien des persoons, met alle kennis en handjes die er zijn.
Trouwens, een baan met afwisselend hoofd- en handwerk is het mooiste dat er is. Handwerk ontlast de geest en een ontspannen geest leidt je vaak in een oogwenk naar prachtige oplossingen. Eigenlijk werk je dan dubbelop."

Nu een half-jaar na de opening van verKoopwinkel is mijn respect voor Bob, Reinier (en Joop) alleen maar toegenomen. Met spullen die mensen zelf van waarde achten, halen we ongeveer dezelfde omzetten per vierkante meter als Het GOED met hun kringloopwinkels waar alle spullen geschonken zijn door particulieren. Petje af, dat is echt Bijzonder GOED.

verKoopwinkel Amsterdam: Kijken op Internet, verKopen in de winkel